για την δύναμη μιας παύσης

Στίς 11 Νοεμβρίου 1918 τελειώνει και επίσημα ο Α’Παγκόσμιος πόλεμος με την υπογραφή της δεύτερης ανακωχής Κομπιέν σε σιδηροδρομικό βαγόνι.
Ο αιματηρός πόλεμος ανάμεσα στις Μεγάλες δυνάμεις ήταν αποτέλεσμα ενός κύματος εθνικισμών που έπληξε την Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια με άμεσο αντίκτυπο και στη περιφέρεια, με άμεση και ενεργό συμμετοχή αποικιακών στρατευμάτων με την εμπλοκή ακόμα και αμερικανικών προσέδωσαν τελικά την έννοια του παγκόσμιου. Τα 18,5 εκατομμύρια θύματα του πολέμου συνθέτουν την εικόνα τψν πολέμων ανάμεσα στους καπιταλισμούς όπου γής..

6 ώρες μετά την υπογραφή της ανακωχής τα μέτωπα σιωπούν, σαν έσβησε ξαφνικά ο ήχος, στο άκουσμα της ανακωχής κανένας πλέον ήχος δεν θυμίζει τους κρότους απο τις βόμπβες, τους συνεχείς πυροβολισμούς, τα κροταλίσματα ερπυστριών και τις κραυγές των θυμάτων. Η φυσικοί ήχοι κυριαρχούν. Η στιγμή ιστορική για τον 20ο αιώνα καταγράφεται στο παρακάτω γράφημα..

world-war-1-ceasefire-november-11-1918-700x392

Η μηχανή καταγραφής ήχοσυ αποτυπώνει εκείνο το ‘κενό’ που δημιούργησε η αναγγελία της υπογραφής της ανακωχής..
Αριστερά οι ακανόνιστες γραμμές αποτυπώνουν τους ήχους του πολέμου, ενώ δεξιά η ‘ηρεμία’ σχεδόν τέλειες γραμμές χωρίς εξάρσεις και κυματισμούς σηματοδοτούν μια πρόσκαιρη ειρήνη 21 χρόνων..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *